Excellent Brain

Your body is always talking to you, you just have to stop and listen…

Spanningsklachten, Overspannenheid en Burn-out

Spanning hoort bij het leven. Een beetje spanning is vaak prettig en maakt je alert. Maar als er te veel spanning is welke langer voortduurt, kun je jezelf onprettig gaan voelen. Op je werk wordt er te veel van je gevraagd. Je wilt zelf te veel tegelijk. Er zijn tegenslagen in je relatie of misschien wel financiële problemen. Dit zijn enkele voorbeelden waardoor iemand negatieve spanning kan ervaren.

Als deze negatieve spanning te lang voortduurt, en het je niet lukt om de situatie te veranderen, dan raak je overspannen. Je kunt dan last krijgen van de volgende klachten: Vermoeidheid, slapeloosheid, piekeren, een gejaagd gevoel hebben, huilbuien, concentratieproblemen, geheugenproblemen of je bent snel boos of geïrriteerd. Door deze klachten lukt het je niet meer om je dagelijkse dingen te blijven doen.

Met ons programma Excellent Brain begeleiden wij mensen die last hebben van spanningsklachten. Door vroegtijdig de juiste zorg te bieden kan overspannenheid met als gevolg een burn-out voorkomen worden.

Maar ook mensen die hersteld zijn van een overspannenheid of burn-out kunnen baat hebben bij deze begeleiding. Ben je eenmaal burn-out of overspannen geweest dan ben je gevoelig om dit vaker te krijgen. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.

Tijdens ons programma Excellent Brain leren wij jou vroegtijdig de signalen van spanningsklachten te herkennen. Hoe ga je met deze klachten om? Hoe kun je deze spanningsklachten ombuigen naar iets positiefs? Hoe voorkom je dat deze spanning grip op jou krijgt? Wij leren jou de juiste balans tussen belastbaarheid en ontspanning te vinden in zowel je werk- als je privésituatie.

Met de juiste behandeling herstellen mensen meestal goed bij overspannenheid. Meestal lukt dit binnen enkele weken tot maanden. Soms houdt de overspannenheid langer dan zes maanden aan. Je voelt je dan extreem moe en uitgeput. Dat noemen we een burn-out.

Traumatisch Hersenletsel (LTSH / PCS)

Licht Traumatisch Schedel-Hersenletsel (LTSH) met Post Commotioneel Syndroom (PCS) als gevolg, is een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

PCS is iets wat je overkomt, meestal door een val of klap op je hoofd met als gevolg een hersenschudding óf hersenkneuzing waarbij op microscopisch niveau hersencellen beschadigd zijn. Er ontstaan microbloedingen in de hersenen waarbij de onderlinge verbindingen tussen hersencellen verbreken. Daarbij kunnen neurotransmitters vrijkomen en hersencellen afsterven. Hierdoor kunnen de onderlinge signalen niet meer doorgezonden worden. Dit proces wordt ook wel axonale schade genoemd. Axonaal letsel kan meestal niet worden vastgelegd op een traditionele MRI of CT scan.

Mensen met PCS hebben vaak klachten op cognitief en audiovisueel gebied. Klachten als chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, chronische hoofdpijnklachten, intolerantie voor licht en geluid, concentratieproblemen en geheugenstoornissen zorgen voor beperkingen in het dagelijks leven.

PCS leidt meestal tot veranderingen in je leven waar je geen moment op gerekend hebt. Er volgt een lang proces van herstel en revalidatie. Als dan blijkt dat je niet meer de ”oude” wordt, en een leven met beperkingen tegemoet gaat, komen zaken als baanverlies, UWV en letselschadezaken vaak aan de orde. En dat juist nu je zoveel energie nodig hebt voor je herstel!

Wij als ervaringsdeskundigen én vitaliteitscoaches weten als geen ander hoe zwaar het kan zijn als er geen passende hulp geboden wordt. Met ons programma Excellent Brain helpen wij jou en je naasten naar een leven waarbij PCS niet meer op de voorgrond staat. We begeleiden jou tijdens het hele proces van wat komen gaat. Wat is belangrijk om zo goed mogelijk te herstellen? Is er behoefte aan revalidatie? Hoe ga je om met blijvende klachten (acceptatie). Het leren luisteren naar je lichaam. Onbegrip is een veelvoorkomend probleem. Het opbouwen en verdelen van je conditie en energieniveau. Maar we gaan ook aan de slag met praktische zaken zoals baanverlies, spoor 2 traject, WIA / UWV en bijvoorbeeld letselschadezaken.

Wij zijn er om jou te helpen!

Vitaliteitscoach | Voedingsdeskundige | Beweegcoach